Sistemul clasic de Gung Fu numit Wing Chun este, în comparaţie cu alte stiluri de Gung Fu chinezesc, destul de simplu în aparenţă, cu o lipsă evidentă de sărituri acrobatice, mişcări de învăluire extreme şi tehnici cu înflorituri. Reprezintă un stil clădit pe concepte ştiinţifice şi bazat pe mişcări naturale ale corpului omenesc şi nu pe mişcările unor animale. Întreg sistemul este foarte complet, cu mişcările într-o fază evolutivă în care acestea contracarează perfect mişcările alteia, şi numai pentru a fi contracarate de o a treia care la rândul ei poate fi dominată de către prima.
Sistemul conţine numai trei forme de mână, o formă la Manechinul de Lemn şi două seturi cu arme. Aceasta ar putea să pară destul de simplu pentru aceia familiarizaţi cu stiluri de Gung Fu care ar putea să aibă 72 de seturi de mână şi 36 de seturi sau mai multe cu arme. Oricum, deşi formele sunt puţine şi uşor de învăţat, pentru a le stăpâni e nevoie de răbdare, perseverenţă şi hotărâre. Această stăpânire a lor este vitală totuşi, de vreme ce formele din Wing Chun sunt considerate „cheile către sistem”.
 

structura sistemului

Tehnicile acestui sistem sint organizate precum urmeaza
 
 
Siu Lim Tao- "mica idee"
Prima si cea mai importanta forma în Wing Chun. Siu Lim Tao este fundația sau "sămânța" artei din care provin toate celelalte forme și tehnici următoare. Regulile și structurile fundamentale ale acestei arte sânt invățate în aceasta fază.Folosind o comparatie din industria automobilelor:În aceasta fază se creeaza șasiul, pentru alte școli în aceasta fază se creeaza motorul. Unele școlii considera poziția de lupta simetrică ca pozitia fundamentala de luptă, pe cand alții o văd ca pe o poziție de antrenament folosita pentru a își perfecționa tehnicile.
 
Chum Kiu- "cautând puntea"
A doua forma Chum Kiu se concentreza asupra mișcărilor coordinate ale corpului și asupra tehnicilor de penetrație a defensei adversarului adica "crearea puntei peste vid" între practicant și oponent și avansarea cu succes către acesta pentru a îi distruge echilibrul și structura. În această fază se învață si perfecționează atacurile de la mica distanță cu coturile și genunchii. Tot aceasta forma ne arată metodele de recuperare a poziției optimale de lupta precum și liniei centrale din structura formei Siu Nim Tao în cazul în care aceasta a fost compromisă.Pentru unele școli greutatea corpului în momentul loviturii este foarte importanta, daca provine din pivotare(rotație) sau avansare prin pas inainte(translație). De asemeni pentru unele școli, această forma reprezintă motorul mașinii. Pentru școlile care folosesc interpretarea "podului căzător", în această formă se pune mare accent pe "înrădăcinare" adăugând o mișcare multi-dimensională și în spirală la motorul deja în plină evoluție.
 
Biu Gee- "degetele penetrante"
A treia formă, Biu Gee, este compusă din tehnici la distanțe extrem de mici și la distanțe extrem de mari, lovituri cu piciorul și seceri, și "tehnici de urgență" opentru a contra ataca când structura și linia centrala a fost serios compromisă și de asemeni când practicantul a fost rănit foarte serios.[7]În Chum Kiu se dezvoltă mai multă forță prin pivotarea corpului și prin pașirea înainte, fiind necesară o mai mare mobilitate a trenului superior dar implicând mai multă libertate de mișcare. Astfel de mișcări sânt acompaniate de lovituri la distanță mică cu coatele și lovituri cu degetele în gâtul adversarului.Pentru anumite școli aceste lovituri reprezintă turbo-șargerul mașinii. Pentru alte școli însă poate fi privită ca o trusă de urgență care niciodată nu ar trebui sa fie folosită pentru a recupera "motorul" când acesta a fost pierdut.Totuși alte școli consideră această formă ca fiind "mortală" iar tehnicile ca fiind producatoare imediate de răni și din acest motiv nu ar trebui utilizate decât în ultima instanță. O zicală wing chun spune că "Biu Jee nu pleacă nicăieri." Unii interpretează aceasta spunând că aceasta formă ar trebuii ținută secret, alții o interpretează spunând că nu ar trebui să fie folosită dacă există o altă alternativă.
 
Muk Yan Jong- "manechinul de lemn"
Forma Muk Yan Jong este practicată pe un "manechin de lemn", un stâlp gros de lemn cu trei brațe și un picior montata pe un cadru de cu amortizoare și reprezentând un oponent uman. Deși acesta este o reprezentare a unui oponent uman, ea nu reprezinta intruchiparea unui inamic fizic,dar mai degrabă a unuia energetic. Practica pe Manechinul de Lemn țintește către rafinarea ințelegerii practicantului a unghiurilor, pozițiilor, și a pașilor precum și a tehnicii de dezvoltare maximă a forței corporale. În această fază are loc înțelegerea completă a formelor precedente și aplicația acestora ca un tot indestructibil.
 
 Baat Jaam Do- "cutitele fluture"
O formă care implică utilizarea unei perechi de cuțite mari"Cuțitele fluture", ceva mai mici decât cele două săbii (Dao). Din punct de vedere istoric cuțitele mai erau cunoscute ca Dit Ming Do ("Viață-Cuțite ce iau").
 
Luk Dim Boon Kwun- "bastonul celor 6 puncte jumate"
"Prajina Lunga" — o prăjină lungă de lemn cu o dimensiune undeva între 8 și 13 picioare  lungime. Denumită de altfel și "Prăjina Dragon" de unele școli. Pentru unele școli utilizarea "Prăjina de Șase Puncte și jumătate", este folosită de asemeni și în lupta așa zisă neânarmată prin utilizarea următoarelor 7 principii ale formei Luk Dim Boon Kwun(Tai-înrădăcinare, lan-expansiune, dim-șoc, kit-deviere, got-întrerupere, wan-încercuire, lau-fluiditate).Numele de prajina de șase puncte și jumătate provine de la aceste 7 principii, la care se adaugă un ultim principiu:Lau, sau Fluiditatea în jumătăți de măsură.